free
hit counter
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αποζημιώνονται το αργότερο σε 6 μήνες οι εργαζόμενοι σε περίπτωση πτώχευσης

Η προτεραιότητα στην πληρωμή των αποζημιώσεων έως και 6 μηνών των εργαζομένων που είναι σε επιχειρήσεις υπό πτώχευση, έναντι των άλλων πιστωτών της επιχείρησης, αποτελεί μέτρο για το οποίο η αγορά δηλώνει την ικανοποίησή της αλλά, ταυτόχρονα, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, προτείνει να υπάρξει ακόμη μία μεταβολή στη νομοθεσία και οι προμηθευτές να προηγούνται και των τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου στην πτωχευτική περιουσία της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, αλλάζει η κατάταξη των εργαζομένων στη λίστα των πιστωτών σε περιπτώσεις πτώχευσης μίας επιχείρησης, με απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή των αποζημιώσεων ενός εξαμήνου των απλήρωτων εργαζομένων με συντελεστή, ο οποίος θα υπολογίζεται με το 2,75 επί του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ, δηλαδή, με ποσό που αντιστοιχεί στα 1.611,72 ευρώ.

Ουσιαστικά, το ποσό αυτό των 1.611,72 πολλαπλασιαζόμενο επί έξι μήνες - αντιστοιχεί σε 9.670,32 ευρώ - θα είναι το ανώτατο πλαφόν το οποίο θα έχει απόλυτη προτεραιότητα ως προς την καταβολή του, στους απλήρωτους εργαζόμενους μίας επιχείρησης, έναντι όλων των άλλων πιστωτών της υπό πτώχευση επιχείρησης.

Ουσιαστικά, αυτή η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, όπως ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, θα διαμορφώσει ένα δίχτυ προστασίας των εργαζομένων. Επισημαίνεται ότι σήμερα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο κώδικα πολιτικής δικονομίας, η σειρά ικανοποίησης των πιστωτών είναι η ακόλουθη: Προηγούνται οι τράπεζες με δικαίωμα στο 60% της πτωχευτικής περιουσίας, ακολουθεί το δημόσιο, δηλαδή, η εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία με το 25%, στη συνέχεια είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θεωρούνται πτωχευτικοί πιστωτές με ποσοστό 10% επί της πτωχευτικής περιουσίας και, τέλος, με το υπόλοιπο 5% ολοκληρώνεται η σειρά των ακολουθών πιστωτών οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι οι διάφοροι προμηθευτές της υπό πτώχευση επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι απαιτήσεις των μισθωτών από μισθούς και τις υπόλοιπες παροχές που γεννήθηκαν, πριν από την κήρυξη της πτώχευσης μίας επιχείρησης, καθώς και κάθε συναρτώμενη με την καταγγελία απαίτησή τους, όπως ιδίως αποζημίωση εκ του νόμου, αποτελούν πτωχευτικές απαιτήσεις για τις οποίες «οι μισθωτοί ικανοποιούνται ως πτωχευτικοί πιστωτές».

Στις απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνονται, εκτός του μισθού, τα πάσης φύσεως επιδόματα, οι απαιτήσεις από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, η χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, η αποζημίωση, λόγω στέρησης της άδειας, καθώς και οι παρεπόμενες των κύριων εργατικών αξιώσεων απαιτήσεις από τόκους, έξοδα, οδοιπορικά και, γενικά, κάθε απαίτηση από παροχή εξαρτημένης εργασίας.

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις αλλαγές σχετικά με τις προτεραιότητες καταβολής αποζημιώσεων σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων, δήλωσε: «Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση προβλέπει ότι, στο εξής, οι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση που πτωχεύει, θα είναι πρώτοι στη λίστα αυτών που θα δικαιούνται αποζημιώσεις από την πτωχευτική περιουσία που προκύπτει, μετά την εκκαθάριση. Αυτό είναι ένα σωστό βήμα, αλλά θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω "μισό", γιατί, με την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, οι προμηθευτές της υπό πτώχευση επιχείρησης εξακολουθούν να βρίσκονται στην τελευταία θέση της λίστας αυτών στους οποίους χρωστά η επιχείρηση. Στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν, σχεδόν στο σύνολό τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, αν μη τι άλλο, θα πρέπει να προβλεφθεί, ώστε οι προμηθευτές να προηγούνται και των τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου στην πτωχευτική περιουσία της επιχείρησης».

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλοι γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που έχει άμεσες συνέπειες στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην απασχόληση. Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της κρίσης έως και σήμερα, έχουν βάλει "λουκέτο" εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες και έχει μείνει χωρίς εργασία ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Πέρα από τις προφανείς αρνητικές συνέπειες που οδηγούν στην αποδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, υπάρχουν και τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους, εξαιτίας μίας πτώχευσης, βγαίνουν στη ζούγκλα της ανεργίας με ελάχιστα μέτρα προστασίας, καθώς αδυνατούν να πάρουν αποζημιώσεις ή οφειλόμενα και περιμένουν, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, να λάβουν όποιο ποσό τους αναλογεί από εκκαθαρίσεις.

Οπότε η τροπολογία που έρχεται από το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την οποία αλλάζει η κατάταξη των εργαζομένων στη λίστα των πιστωτών σε περιπτώσεις πτώχευσης μίας επιχείρησης, με απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή των αποζημιώσεων ενός εξαμήνου των απλήρωτων εργαζομένων, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να αποτελέσει "ανάσα" για συνανθρώπους μας που μπορεί να βρεθούν σε τόσο δύσκολη θέση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται συντελεστής, ο οποίος θα υπολογίζεται με το 2,75 επί του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ, δηλαδή, με ποσό που αντιστοιχεί στα 1.611,72 ευρώ.

Ουσιαστικά, το ποσό αυτό των 1.611,72 πολλαπλασιαζόμενο επί έξι μήνες - αντιστοιχεί σε 9.670,32 ευρώ - θα είναι το ανώτατο πλαφόν το οποίο θα έχει απόλυτη προτεραιότητα ως προς την καταβολή του, στους απλήρωτους εργαζόμενους μίας επιχείρησης, έναντι όλων των άλλων πιστωτών της υπό πτώχευση επιχείρησης.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους, στηρίζουμε την κοινωνική συνοχή.

Θα πρέπει, όμως, να συμβάλουμε όλοι μας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας προς τον κοινό στόχο που είναι η στροφή προς μία αναπτυξιακή πορεία, ώστε να βρεθούμε γρήγορα σε θέση που να μην σκεφτόμαστε μέτρα ανακούφισης, αλλά δράσεις που οδηγούν στην ανάκαμψη».Διαβάζετε ένα στιγμιότυπο του άρθρου που λήφθηκε πριν από 7 μέρες από την Πηγή: Madata.grΑναζήτηση με τις λέξεις:
ΠΗΓΗ: Madata.gr , 14 January 2018 - 12:51

Αξιολογήστε την ΠΗΓΗ του άρθρου (Madata.gr)


Αξιολογήστε την ΠΗΓΗ αυτού του άρθρου. Βοηθήστε τους άλλους χρήστες να επιλέξουν τις καλύτερες πηγές ενημέρωσης.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε:

  • Εχει ο τίτλος άμεση σχέση με το περιεχόμενο ?
  • Είναι το άρθρο ατελές και παραπέμπει σε άλλο site ?
  • Περιέχει ο τίτλος λέξεις υπερβολής προκειμένου να προσελκύσει άσκοπα ?


Βαθμολογήστε επιλέγοντας από 1 (χαμηλή βαθμολογία) έως 5 (υψηλή βαθμολογία)

Αναζητήθηκαν πρόσφατα
Ποτέ στην Ελλάδα: 18χρονος κατέστρεψε το σπίτι σε κρυφό πάρτι και η μητέρα του τον έστειλε στο σκαμνί

Ποτέ στην Ελλάδα: 18χρονος κατέστρεψε το σπίτι σε κρυφό πάρτι και η μητέρα του τον έστειλε στο σκαμνί

Πώς θα είναι το 2018 για κάθε ζώδιο

Πώς θα είναι το 2018 για κάθε ζώδιο

Μακόνελ: Νέα ψηφοφορία τη Δευτέρα για το νομοσχέδιο χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους

Μακόνελ: Νέα ψηφοφορία τη Δευτέρα για το νομοσχέδιο χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους

Μακόνελ: Νέα ψηφοφορία για το νομοσχέδιο χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους

Μακόνελ: Νέα ψηφοφορία για το νομοσχέδιο χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους

Κίνα: Πατέρας πέταξε τη νεογέννητη κόρη του στα σκουπίδια

Κίνα: Πατέρας πέταξε τη νεογέννητη κόρη του στα σκουπίδιαΞύλινα Γράμματα HOMENIO


ΡΟΗ Ειδήσεων

«Μπαμπά, γιατί πρέπει να ξαναβάλεις για πρωθυπουργός;» - Ο Τσίπρας μιλά για τα παιδιά του και τη ζωή στο σπίτι

21 January 2018 10:15
Lifo.gr

Επαφές Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια για την ονομασία

21 January 2018 10:15
Lifo.gr

"Η αδιέξοδη πολιτική 27 χρόνων" "Η αδιέξοδη πολιτική 27 χρόνων για τα Σκόπια"

21 January 2018 10:14
Nooz.gr

Κρήτη: Τρεις πετρελαϊκοί κολοσσοί για έρευνες...

21 January 2018 10:14
Flashnews

Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκη: Σε θεία λειτουργία - διαμαρτυρία για το Σκοπιανό καλεί ο Άνθιμος

21 January 2018 10:14
News247.gr

Γκος: «Κάνουν όνομα κόντρα στον ΠΑΟΚ»

21 January 2018 10:14
SDNA

Οι προβληματισμοί του γιου του Αλέξη Τσίπρα για τα πολιτικά σχέδια του μπαμπά του

21 January 2018 10:14
Enikos.gr

Με αγάπη από την… Κούβα - Η τελετή έναρξης της Πάτρας έπεσε σε «γούβα» (pics)

21 January 2018 10:13
Patras Events

Φυλλάδια με συνθήματα κατά του Μπουτάρη στην πλατεία Λευκού Πύργου

21 January 2018 10:13
Protothema.gr

Γαβρόγλου: Αλλάζει οριστικά το 2020 ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια

21 January 2018 10:13
Aftodioikisi.grΤο NewsCenter.gr συλλέγει ειδήσεις και άρθρα από ελληνικά ειδησεογραφικά sites και τα παρουσιάζει περιληπτικά σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη σας. Ενημερωθείτε πρώτοι για τα γεγονότα όπως μεταδίδονται σε real time, συνδυάστε την ενημέρωσή σας από διαφορετικές πηγές.
NewsCenter.gr - Real Time News - Δελτία Τύπου & Επικοινωνία με το NewsCenter.gr στο email: gotoxnews@gmail.com - Facebook: Facebook


UP